OVER MENSEN DIE HUN HUIS ZACHTROZE SCHILDEREN EN ANDERE NIET-TWIJFELAARS

 1. Angela Merkel. Die heeft geen daadkracht. Die IS daadkracht.
 2. De mensen die het huis hierboven net zachtroze geschilderd hebben. Ik hou van jullie.
 3. Mijn lief. Twijfelloos, dat is hij! Echt, hij is bijna Angela Merkel, behalve dan dat hij niet de leider van Duitsland (en van bijna de halve wereld) is. Ik kan daar echt niet aan uit. En hij kan natuurlijk niet uit aan mij. Ge moogt altijd eens komen kijken, da’s echt een attractie.
 4. Martine Tanghe. Dat kan toch niet dat die twijfelt?!
 5. Mannen die rokken dragen.
 6. Kinderen, of tenminste babies. Wij zijn er van overtuigd dat we onze meest glorierijke daadkrachtige periode beleefd hebben tijdens onze eerste 13 levensmaanden. We denken echt dat we toen beslissingsmonsters waren. Niet alleen wij natuurlijk. Alle babies zijn zo’n monsters. Die twijfelen aan niets of niemand.
  (Dat is maar een ‘hunch’ natuurlijk, want wij hebben zelf geen kinderen en wij hebben dat ook die niet afgecheckt met een kinderpsychiater.)
 7. Mijn buurman Staf. Die kent iedereen in de straat. Die stapt elke dag op hetzelfde uur op zijn fiets. Die geeft mij brochures over joggen in Antwerpen. Die belt naar de stad als een lantaarn in onze straat kapot is. Zo iemand twijfelt toch niet hé.
 8. De twee meneertjes die vorige zondag giechelend voor mijn deur stonden en Getuigen van Jehova bleken te zijn (ik was aan het kuisen en mijn deur stond open en die wisten echt niet wat ze met zo’n situatie aan moesten. Dus eerst zeiden ze al giechend: ‘ja, de deur stond al open.’ Maar ze zijn niet binnengekomen. Ze hebben alleen gedetermineerd: een foldertje afgegeven en gezegd ‘wij zitten nu ook op tinternet hé’, zo gingen ze mij zeker overtuigen). Duidelijk twee heren uit één stuk. Die twijfelen niet. Die weten het.
 9. Mijn zus Erlin (enfin, onze zus). Ja, wij zijn met drie meisjes (ja, onze papa heeft dat overleefd. En ja, die ziet ons graag). Maar Erlin dus, die twijfelt niet zoals wij.Ze wist al op haar 5de dat ze wilde trouwen. Die is nu getrouwd. Op haar 18de besliste ze dat ze leerkracht wilde worden. Raad eens wat ze vandaag is? Jep, leerkracht. Die zegt dingen als ‘naar Azië op reis gaan, nee hoor, geef mij maar Frankrijk.’ En die meent dat en die trekt zich niets aan van wat de wereld daar van denkt. Hoe schoon is dat?
 10. Mensen die hun appel half opeten.

 

 

Ik ben al die mensen niet. Ik ben eerder Rory Gilmore uit Gilmore Girls. Niet de actrice, maar echt het personage. Ik denk graag dat wij hetzelfde zijn, behalve dan dat mijn mama mij niet op haar 16de heeft gehad. En geen alleenstaande moeder is. En ik ben ook niet naar Yale geweest. Maar voor de rest Rory en ik, we’re one and the same.