HOE 40 DAGEN ‘JA’OF ‘NEE’ ZEGGEN TOTAAL NAAR DE KLOTE IS ALS GE MET UW BANK MOET BELLEN.

Bellen met uw bank als je 40 dagen zonder twijfel doet.

Doe het niet (behalve misschien als je extreem graag joggings aandoet voor uw werk).

Het ligt misschien aan mij. Maar sowieso ook wel aan het vrouwtje van de bank. Ze kan er vast niet aan doen, maar zo gaat ze echt geen vrienden maken.

Ter info, ik belde dus gewoon even om mijn kaart voor de VS open te stellen (ja, ik ga binnenkort naar de VS! En ook, ik heb daar geen twijfels over, de max). Dat deel was in 3 minuten geflikt, dit is de rest van het gesprek.

Het vrouwtje: Ik zie hier dat u geen maandelijkse spaaropdracht heeft?
Ik zeg: Euh. Nee. Da’s waar.

En ik wil eigenlijk gaan uitleggen waarom ik nog geen vaste spaaropdracht heb, want daar zijn echt goede redenen voor ze, maar het vrouwtje gaat gewoon meteen door.

Het vrouwtje: U hebt twee opties. U kunt voor een vaste maandelijkse opdracht kiezen of voor de optie dat u altijd een vast bedrag op uw zichtrekening behoudt, wat er boven dat bedrag nog op uw rekening staat, spaart u.
Ik: Ok.
Het vrouwtje: Dus welke optie verkiest u?
Ik: Ah. Oei. Mag ik daar nog eens over nadenken?
Het vrouwtje: Dus u gaat nu geen keuze maken?
Ik: Euh, nee.
Het vrouwtje: ok.

Het vrouwtje: U doet ook nog niet aan pensioensparen zie ik.
Waarbij ik zeg: Euh, nee dat klopt.
(En ik denk: vrouwtje, je hoeft dat echt niet zo beschuldigend te zeggen, want DAT HEET PENSIOENSPAREN. En ik ben nog ver weg van mijn pensioen. En ik heb een huis verbouwd en al. OK?)
Het vrouwtje: Wel, u hebt twee opties, u kunt voor het fonds of voor het spaarplan gaan.
Ik: En wat is het verschil?
Het vrouwtje: Voor mensen van uw leeftijd raden we het fonds aan, want die heeft een veel hogere rente. De rente op het spaarplan ligt niet veel boven die van een gewone spaarrekening.
Ik: ok. En waarom is dat?
Het vrouwtje: Die laatste heeft een gegarandeerde uitkering van het geld dat u heeft gespaard, maar dat wordt eerder genomen door mensen dicht bij hun pensioen.
Ik: Dus optie 1, dat van dat fonds garandeert niet dat ik mijn geld terugkrijg?
Het vrouwtje: Ah, u bent een conservatieve spaarder.
Waarbij ik zeg: Euh…
(En ik denk: Ja, niet moeilijk! Weet ge nog die bankencrisis? De bijna TOTALE INSTORTING van ons systeem? Omdat jullie allemaal brol hadden verkocht aan mensen?
En ook: IK. CONSERVATIEF. IK BEN HELEMAAL NIET CONSERVATIEF. IK BEN HET TEGENOVERGESTELDE VAN CONSERVATIEF.)
Het vrouwtje: Dus voor welke optie gaat u?
Ik: Euh, ik moet er toch nog eens over nadenken. Daaag.
Het vrouwtje: stilte.

Einde gesprek.

Enfin, dat zijn veel spuitwaters voor één stom gesprek.

 

eacties

  1. Pensioensparen is de max. Dat is zoals chocolade niet opeten omdat je daar over een jaar of 50 nog van wil eten.

  2. Dag lakonieke zusjes die mij dagelijks een paar minuutjes verblijden met hun/jullie mijmeringen … Dagelijks, gedurende 40 dagen …? Hoe prettig! Aangezien jullie op 19 februari begonnen zijn, zijn jullie dan al over de helft?? Nog maar de 1/2 van de voorgespiegelde duurtijd te gaan, die pret? Twijfelen jullie nu niet om over Pasen heen te … twijfelen? Semi-permanent twijfelen misschien? Geïnspireerd (en inspirerend) twijfelen? Groetjes aan jullie ouders en een hartelijke groet van een fan, Anne

    • Dag Anne,

      Zo leuk! Fijn dat je ons hebt gevonden. We hebben de groeten doorgegeven. En je hebt veel groeten terug. Wat we hierna gaan doen? Dat weten we nog niet… Maar de aanmoedigende woorden zetten ons wel aan het denken. xx Zita en Sara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website