HET INTERNET IS GEEN GEZONDE PLEK

Het internet is geen gezonde plek voor mij als twijfelaar. Wanneer ik mijn leven overschouw en daarin de hoeveelheid tijd bekijk die ik verloren heb met het opzoeken van dingen op het internet met GEEN ENKEL NUTTIG RESULTAAT, dan word ik triest.

Een paar voorbeelden van de gevaren van het internet voor twijfelaars.

VOORBEELD 1: Ik ben op zoek naar een recept voor glutenvrije koekjes zonder suiker (mijn leven is een groot glutenvrij suikerloos feest, y’all).

Ik typ ‘glutenvrije koekjes’ en ik ben vertrokken.

Ik vind miljoenen recepten voor glutenvrije koekjes ( 46 miljoen, zes honderdduizend). Wat zou het beste recept zijn? Is die foto die erbij staat wel écht? Wil ik een koekje met rozijnen of oooh één met pindakaas of havermout of chocolade of alledrie? Wil ik een koekje dat chewy is of krokant? Of chewy vanbinnen en krokant vanbuiten? Wil ik een koekje met een leuk verhaal erbij? Wil ik een koekje dat MIJN LEVEN GAAT VERANDEREN?

Plots is het een uur later en wat heb ik meer dan het uur ervoor?

Koekjes in elk geval niet. Wel kennis over koekjes, maar alles wat ik weet, ben ik in tien minuten alweer vergeten. En ik ben zo overweldigd, dat ik écht niet in staat ben om nu koekjes te gaan bakken. Ik zit in een existentiële koekjescrisis. Ik wil gewoon één recept en iemand die zegt dat dat de beste ter wereld zijn, ook al is dat gelogen, dat maakt niet uit.

 

En dan denk ik. Ja, dit is de reden waarom kookboeken het zo goed doen. 1 recept voor koekjes. Zalig.

 

VOORBEELD 2: Ik denk: ‘er moet toch een handigere manier zijn om truien op te plooien en in de kast te leggen*?’

Ik typ ‘best way to fold a sweater’ in.

Blijkt dat er echt officieel verschillende strekkingen zijn in het trui-vouwen. Wil ik een methode met hulpstuk of zonder? Wil ik een ‘sweater’ of een ‘sweatshirt’ vouwen, want dat is niet hetzelfde. Wil ik het op de ‘dry cleaner’s way’ doen of is trui-vouwen voor particulieren al genoeg voor mij? Ik ontdek dat er een opruimgoeroe bestaat die al miljoenen mensen geholpen heeft om al hun kleren op te vouwen. Stel je al die kasten in de hele wereld voor, waar alle truien op dezelfde manier opgevouwd liggen. Ik denk daar een minuutje over na. Blijkt dat de opruimgoeroe ook praat met haar kleren, om ze gunstig te stemmen. Zou ik dat ook eens doen, praten tegen mijn truien? Met welke van mijn truien zou ik het beste gesprek hebben?
Plots is het een uur later en besef ik mijn waanzin. Ik ga niet praten tegen mijn truien. Of hulpstukken gebruiken om mijn truien te plooien. Al die zever, ik ga het gewoon blijven doen zoals ik het geleerd heb van mijn mama.

VOORBEELD 3: Ik heb nood aan een grappig spinnenfilmpje.

Ik typ ‘grappig spinnenfilmpje’ in.

Ik doe dat uit therapeutische overwegingen. Ik haat spinnen. Ik vind ze eng en snel en meer iets voor buiten en voor andere landen waar ik nooit ga komen. Of de haven van Antwerpen. Ook goed. De enige manier om ze min of meer te kunnen aanvaarden, is ze te vermenselijken. Daarom geef ik alle spinnen die ik in ons huis zie een naam. Dat helpt een beetje (Ronny zit er nu al sinds oktober en hij zit al die tijd al op dezelfde plek en ik moet zeggen: het gaat goed tussen ons). Daarom ga ik soms op zoek naar grappige spinnenfilmpjes op YouTube, want pratende spinnen zijn niet meer zo eng.

Zo ben ik mijn allerlievelingste spinnenfilmpje ooit tegengekomen.

Dit filmpje heeft veel voor mij veranderd in het spinnen-departement. Wanneer ik nu een grote spin zie, stel ik me voor dat hij zal beginnen praten met het stemmetje van deze spin. En daarom blijf ik regelmatig op zoek gaan naar nieuwe spinnenfilmpjes. Want hoe meer vermenselijkte spinnen ik zie, hoe beter mijn relatie zal worden met echte spinnen. Helaas kom ik nooit een beter filmpje tegen dan dit filmpje, ik kom alleen heel griezelige filmpjes tegen van héél grote spinnen die niet praten en die alle enge spinnendingen doen die ik haat (op het plafond zitten, in het toilet zitten, heel rap door iemand zijn woonkamer lopen).

Plots ben ik een uur verloren en moet ik, om te bekomen van alle spinnengriezel, twee keer naar mijn allerlievelingste spinnenfilmpje kijken en ook nog naar twee schattige poezenfilmpjes, zoals dit:

 

CONCLUSIE:

Er zou een versie van het internet moeten bestaan voor twijfelaars. Die maar 1 zoekresultaat geeft voor 1 opdracht. Of gewoon altijd bovenaan een zoekresultaat geeft met een titel die begint met ‘The best’… en eindigt met …’in the world’ à la ‘The best -pad thai- in the world.’  Of tenminste, en dat is een toegeving, een waarschuwing: deze zoekterm levert miljoenen resultaten op: ben je dus bereid om een uur van je leven te verschijten aan een zoekopdracht die je leven NIET gaat verbeteren?

*Om maar te zwijgen over alle keren dat ik een wasvoorschrift heb moeten googlen om te begrijpen wat die symbolen betekenen. Wie de fok heeft dat verzonnen? Einstein?

eacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website