HEBBEN WE HIER NU EIGENLIJK IETS UIT GELEERD?

‘Is het al gedaan?’ vroeg iemand ons deze week.

“Nee, want de veertig dagen stoppen met Pasen” zeiden wij, want dat hebben wij onthouden uit onze katholieke schoolopvoeding.

‘En hebt ge er dan iets van geleerd?’ was de volgende vraag.

“Dat ga je zondag kunnen lezen” zeiden wij met veel mysterieus geglimlach. Want zo lokken wij bezoekers naar hier, met veel teasen en mysterie en geheimzinnig gedoe. Maar dus, voor die ene bezoeker en eventueel voor al de rest die geïnteresseerd is: enkele superwaardevolle inzichten. GRATIS.

 

Inzicht Nummer 1:

Kleine twijfels moet je de kop indrukken

Wat we gaan aandoen, hoe we ons haar willen laten knippen, wat we gaan eten, of we één of twee pistolets willen of we ons huis moeten poetsen of niet … We hebben die kleine twijfels verbannen uit ons leven. Het resultaat. Rust. Vrede. Vrijheid (in ons hoofd toch). En wat blijkt: niemand geeft erom wat je aanhebt of hoe je haar geknipt is (of toch niet de mensen die ertoe doen) en eten is altijd leuk, wat het ook is. Toegegeven, ons huis ziet er misschien een beetje uit als dat van je vieze vrienden waar je nooit iets zou opeten wat op de grond gevallen is, maar wij hebben een blog nu, drukdrukdruk (en wij hebben borden, dat ook).

Wat blijkt ook nog? Met één simpel controlezinnetje kan je kleine en grote twijfels perfect van mekaar onderscheiden. En omdat wij zo aardig zijn, geven we ons zinnetje graag aan het internet. Komt ie:

Gaan we spijt hebben van deze beslissing?

Als het antwoord nee is, of het antwoord is te belachelijk voor woorden, dan is het beslist een kleine twijfel en dan moet je die de kop indrukken. Een voorbeeld.
‘Zou ik nog een tweede pistolet eten of niet? Of wel of niet?
TE BELACHELIJK VOOR WOORDEN, eet verdomme die pistolet.

‘Zou ik verhuizen naar Nieuw-Zeeland om daar als boerin een nieuw leven op te bouwen?
Hmm, denk hier nog maar eens goed over na…dit is een belangrijke beslissing. (Of gewoon ‘nee’, dat is ook een goed antwoord)

 

Inzicht Nummer 2: Grote twijfels verdwijnen niet op veertig dagen.

Grote twijfels verdwijnen niet op veertig dagen

Wat hadden we dan verwacht? …
Maar…weet je wat: het is wel leuk om ze even aan de kant te schuiven en te zeggen: ‘ok twijfel, je bestaat, maar nu even niet.’ En soms, heel soms, lossen die gedachten, twijfels, vragen zich dan vanzelf op. Dubbele win!

 

Inzicht Nummer 3:

Twijfels mogen geen excuus zijn - 2

Twijfels mogen nooit een excuus zijn om niet ‘ja’ te zeggen als vrienden ons nodig hebben, al is het maar voor iets onnozels.

Integendeel. We moeten ‘ja’ zeggen op vragen van vrienden. Vrienden zijn de max! Dus het ‘allemaal niet weten’ telt niet als vrienden ons nodig hebben. Punt.

 

Inzicht Nummer 4: Tradities zijn het nieuwe zwart.

TRADITIES - NIEUWE ZWART

 

Ze zijn niet oubollig. Ze zijn niet voor vrouwen van 50, of jonge moeders (want dat zijn wij allemaal niet). Nee, tradities zijn ongelofelijk. Want je hoeft maar 1 keer een beslissing te nemen en dan kan je dan de rest van je leven die beslissing gewoon al genietend herhalen. Heerlijk. Tradities zijn onze nieuwe beste vrienden.

 

Maar… 40 dagen niet twijfelen, betekende ook dit voor ons:

 

 • Nooit hakken dragen, altijd sneakers. Als het op kiezen aankomt, winnen sneakers altijd.
 • Veel chips eten én koekjes. Omdat het leven kort is. En koekjes lekker zijn.
 • Gaan lopen op zondag (een nieuwe traditie!). Want dat hebben we zo beslist: Zondag jogdag!
 • Nooit gaan lopen op alle andere dagen. Want dat hebben we niet beslist, en 40 dagen zonder twijfel heeft ons niet zo hard veranderd dat we spontaan zin hebben om te gaan lopen.
 • Veel vaker gouden oogschaduw dragen dan daarvoor. Want die staat helemaal vooraan in de kast en die blinkt.
 • Elke dag dezelfde sjaal aandoen. Want dat is gemakkelijk. En uiteindelijk doet elke sjaal hetzelfde (en die ene keer dat je een rode sjaal met roze sneakers moet aandoen, neem je er gewoon bij).
 • Herhalingen kijken van Girls. Omdat je daar zin in hebt. En NIETS houdt je nu nog tegen.
 • Bij ouders, familie, vrienden, kennissen en jawel, vage connecties gaan eten. Want dan beslissen die het menu. Uitbesteden, jongens, uitbesteden.
 • Nylons aandoen met ladders, want je hebt die outfit nu eenmaal beslist (heet dat echt ladders? Dat ziet er raar uit op papier. Of ligt dat gewoon aan ons?)
 • Collega’s die al je twijfels gelezen hebben en daarover willen praten. Op het werk. Terwijl jij niet wil praten. En al zeker niet over je twijfels.
 • Nooit meer door het rood rijden met de fiets. Echt niet. Nooit. Ever.
 • Reizen Waes om half twaalf op zondag beginnen kijken, maandagochtend niet uit bed kunnen.
 • De strijklijn bepalen: deze zaken ga ik nooit van mijn leven strijken ( sokken, handdoeken, lakens, onderbroeken, jeans, slaap en sportgerief). Deze zaken ga ik echt wel strijken ( hemden, dingen die zo verkreukt zijn dat je ze niet meer herkent).
 • Een standpunt innemen over het uittrekken van grijze haren: enkel ok als het een kort haartje is dat rechtop staat.
 • Saai, maar waar: elke dag dezelfde plek kiezen op je flexibele werkplek. En een back-up in gedachten hebben voor als er al iemand anders op die plek zit.
 • 40 dagen dezelfde twee ringen uit je collectie van 20 dragen. Omdat ze in het zicht liggen.
 • Alleen een onthaarsessie doen als je zowel benen, oksels als bikinilijn moet doen. Alles in 1 keer. Geen tussentijdse prul. Niet over nadenken. Gewoon gedeeltelijk harig door het leven gaan.
 • Alleen maar met die fiets rijden waarvan de lichten werken. Omdat je anders toch maar zit te twijfelen: zie ik daar een politiewagen? Ga ik overreden worden? Schemert het nu al? Zou ik beter op het voetpad rijden?
 • Ervan uitgaan dat mensen in de eerste plaats goede bedoelingen hebben. Niet twijfelen of ze proberen je belachelijk te maken, je te dwingen om iets te zeggen dat je niet wil zeggen, je af te snijden in het verkeer. Je wordt daar belachelijk hard een betere mens van.

 

Je ziet het: 40 dagen zonder twijfel. Een leerrijke, maar vooral ook avontuurlijke trip, en je hebt er werkelijk niets voor nodig. Gewoon jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website